Коротко про правила збирання лікарських рослин
При збиранні рослин необхідно знати:
- Які частини того чи іншого виду лікарської рослини мають застосування в народній медицині;
- В який час повинен проводитися збір і як саме технічно він виконується;
- Як повинна сушитися рослина;
- Які заходи повинні бути прийняті для кращого збереження заготовленого матеріалу.
Кількість діючих речовин, що містяться в лікарських рослинах, в різні періоди росту та розвитку буває неоднаковою і коливається, тому час збирання лікарських рослин залежить від часу найвищої концентрації вмісту в них діючих речовин. Так, якщо потрібна вся рослина, її збирають на початку цвітіння, у такий же час збираються і рослини, від яких вживаються всі надземні частини - трава. Збір листя здійснюється, як правило, перед цвітінням, за винятком "мати-й-мачухи" яку збирають після цвітіння. Корені, кореневища та бульби збирають восени, коли в рослині припиняється сокорух або ранньою весною до початку його. Насіння і плоди - у період їх повного дозрівання, за деякими винятками. Збір надземних частин рослини, особливо квітів, має здійснюватись у суху погоду і по висиханні роси, бо тільки так вдається при сушінні зберегти у частин рослини їх природний колір. Перелічимо тепер правила збору окремих частин рослин:
- Бруньки збирають ранньою весною, в період набухання, до їх розпускання. Соснові бруньки зрізують з гілок ножем, дрібні (наприклад, березові) зрізують разом з гілками. Сушать їх розстеляючи тонким шаром, у добре провітрюваних приміщеннях. Висушені гілки обмелюють або бруньки обривають руками.
- Кору збирають у період посиленого весняного сокоруху, до розпускання листя. Роблять два півкільцевих надрізи ножем на відстані 20-30 см, з'єднують двома повздовжніми надрізами і знімають кору частинами у вигляді жолобків. Кора знімається зі стовбурів і гілок (крушини), а у дуба - тільки з гілок. Кору сушать на сонці, під навісами або в закритих провітрюваних приміщеннях.
- Листя збирають у період бутонізації, цвітіння рослин, іноді у фазі плодоношення. Товсті соковиті черешки, які не містять корисних речовин (мати-й-мачуха), видаляють, оскільки вони ускладнюють сушку. Дрібне шкірясте листя (брусниця) зрізують разом з гілочками, а потім відділяють листя. Сушать в тіні під навісами, в закритих приміщеннях, на горищах, розклавши тонким шаром.
- Квіти збирають в період повного розпускання, іноді в стадії бутонізації. Сушать в тіні, іноді в затемненому приміщенні (волошки).
- Трави збирають в період повного цвітіння або бутонізації, зрізуючи всю надземну частину на рівні нижніх листків, у рослини з жорсткими стеблами (полин, череда) збирають окремо листя і квітучі верхівки. Сушать у тонких пучках, підвішуючи їх на протязі, або розкладають тонким шаром у затінку на добре провітрюваному місці, наприклад, на горищі.
- Плоди та насіння збирають у період повної зрілості, а іноді трохи недозрівшими (шипшина) в тому випадку, якщо при повному дозріванні плоди осипаються, або, стають м'якими, мнуться при зборі. Соковиті плоди збирають вранці або ввечері, так як при денному зборі в сильну спеку вони швидко псуються. Перед сушінням їх вялять на сонці протягом 1-2 днів, а потім сушать при температурі 70-90° в печах. Мити плоди перед сушінням не можна.
Перед сушінням сировину сортують, видаляючи частини інших рослин. Розкладають рослини тонким шаром, перемішують 3-4 рази на день (крім квіток). Сировина повинна зберігати зелений колір, не пересихати. Сушку закінчують, коли листя і квіти легко розтираються в порошок, стебла ламаються з характерним тріском, коріння ламаються, але не гнуться, ягоди при стисканні в руці розсипаються.
Суху сировину зберігають в мішечках з тканини, паперових пакетах, коробках, банках. Пахучі лікарські рослини потрібно зберігати окремо від непахучих. Сухі ягоди гігроскопічні, тому їх краще тримати в сухому місці на протязі в паперових пакетах. Сировина повинна перебувати окремо від речовин зі специфічними запахами - гасу, нафталіну і т. п. Зазвичай термін зберігання квітів, трави та листя не перевищують 1-2 років, а коренів, кореневищ, кори - 2-3 років.
Календар збирання лікарських рослин
Травень Червень Липень
Айва Ц Ц
Алтея лікарська ЛЦ ЛЦ
Береза бородавчаста Л
Бузина чорна Ц Ц
Буквиця лікарська Т
Верес звичайний Т
Гадючник в'язолистий Т Т
Гінкго дволопатеве Л
Гісоп лікарський Т Т
Глід український Ц Ц
Деревій звичайний Т Т
Дягель лікарський Л Н
Енотера дворічна ТЦ ТЦ
Ехінацея пурпурова Л Л
Звіробій звичайний Т Т
Кадило сарматське Т Т
Кропива дводомна Л Л Л
Лофант анісовий Т Т
Малина Л Л ЛП |
Материнка звичайна Т Т Т
Меліса лікарська Т Т
Мірис запашний Т Т
Парило звичайне ЛТ ЛТ
Перстач білий (п'ятипал) КТ КТ
Перстач (калган) К
Подорожник великий Л Л
Розторопша плямиста Л Л
Ромашка лікарська Ц Ц Ц
Рута садова Т Т Т
Смородина чорна Л Л
Стевія (медова трава) Т Т
Терен звичайний Ц
Фенхель звичайний Т Т Т
Хамеріон (Іван-чай) ТЛ ТЛ
Хвощ польовий Т Т
Холодок лікарський Т Т
Цмин пісковий Ц Ц
Чебрець звичайний Т Т |
* Ц — цвіт, Т — трава, Л — листя, К — корінь, Н — насіння |
Джерело: http://slavsko.org/likarski-travy.html
|